De ongewenste prinses

02-10-2018

Een aardig geschreven verhaal over moed en het niet opgeven. 

In het kort

Sinds de Vijfde laatste Wereldoorlog is het ieder land voor zich. De continenten zijn verdwenen en elk land heeft weer een eigen koningshuis om hun onafhankelijkheid duidelijk te maken. Er zijn strikte wetten op reizen en immigreren is al helemaal verboden. Ook huwen met een buitenlander is verboden.

In die wereld moet de achttienjarige Daphne leven en wonen. Haar moeder, een Ierse, is getrouwd met haar vader, een Belg. Dit maakte haar moeder tot een landverraadster en haar vader tot een immigrant. En zo groeien Daphne en haar jongere zusje Amber op buiten de maatschappij. Zij en haar zusje waren op bijna geen enkele school welkom. Op één school na. Alleen The Royal Secundary School of Ireland wil hen inschrijven omdat de directrice de beste vriendin van hun moeder was.

Maar welkom zijn ze zeker niet. Daphne wordt dan ook elke dag gepest op school en ze is het mikpunt van getreiter van een meidengroepje dat uit Liv, Ella en Olivia bestaat.

Ook de lerares mevrouw De Keizer doet er alles aan om het haar zo moeilijk mogelijk te maken.

Op een dag gaan haar ouders scheiden. Haar hele wereld stort in. Alleen thuis voelde Daphne zich goed.

Haar vader gaat een appartement zoeken maar een makelaar gaat hem gaan aangeven bij de politie. Het is duidelijk waarom hij al al die jaren in het land heeft kunnen wonen en werken zonder uitgezet te worden. Hij wordt door de politie ondervraagd en mag alleen in het land blijven als hij opgeeft dat zijn vrouw de reden van de echtscheiding is en zo van haar de grote landverraadster maakt. Landverraders worden in de gevangenis gezet en zo wordt de mama van Daphne opgepakt en gevangen gezet.

Daphne kan niet meer blijven wonen bij haar vader en vlucht weg. Ze besluit toch om mee te gaan met het schoolreisje van haar klas naar de hoofdstad Dublin. Deze beslissing is het begin van een hele reeks gebeurtenissen die haar leven blijvend zullen veranderen.

Vertelperspectief

Het verhaal is in de verleden tijd geschreven en het speelt zich af in de toekomst. Het begint in Cork in Ierland in april van het jaar 3038.

Het is in tweevoudig vertelperspectief geschreven. Het ene hoofdstuk wordt beschreven van uit Daphne als hoofdpersoon en in het andere is Daniël aan het woord, de enige zoon van koning David en Marry van Ierland. Deze vertelstijl maakt het boeiend om te volgen.

Veel aandacht is besteed aan de innerlijke dialogen, dus hoe de hoofdpersonages zich voelen en wat ze denken. Hun innerlijke belevingen van wat er om hen heen gebeurd zijn overtuigend en interessant om te volgen. Ook de wendingen in het verhaal blijven interessant om te volgen. Een leuk boek om te lezen.

Thema's

Ongelijkheid in de maatschappij, rijk en arm, klassenverschillen, onrecht, moedig zijn en het niet opgeven, dicht bij jezelf blijven en het verlangen van elk meisje om gered te worden door haar prins.


Young adults

Dit boek is een young aldult boek en zal vooral deze doelgroep bekoren. Dat neemt niet weg dat ik het ook met plezier heb gelezen.

Het debuut van Eline Wijns

Dit is het debuutboek van Eline Wijns (1996). Ze woont in de Vlaamse Ardennen en schrijft al sinds haar vijftiende. Ze begon met een blog en een boek schrijven was al lang haar droom. Met dit leuke boek heeft ze haar droom al waar gemaakt.

Ze heeft ook al een poëziebundel uitgegeven 'Reis van het einde naar het begin'.

2018 Website gemaakt door Linda Marie Vermeulen. Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin